måndag 23 maj 2016

socialism

Vad är socialism
Socialism är ett politisk lära som till stor del bygger på marxismen .  Enligt socialism är en grupp eller ett kollektiv bäst på att lösa ekonomsiska och sociala problem, inte den enskilda invaliden (vilket liberalismen menar).  En sådan grupp kan vara staten men också en fackförening eller liknade.
Socialism växte fram i början av 1800-talet då Robert Owen ville skapa ett samhälle utan egoism och utan arbetslös  i Storbritannien. I Tyskland och i Frankrike bildades flera socialistiska partier och fackföreningar som inriktade sig helt på arbetarklassen, vilket Owen inte gjorde.
Under mitten av 1800-talet använde man både orden kommunism och socialism. Några menade att socialisterna var mest intresserade av teori och att de vill ha ett nytt samhälle, medan kommunisterna bara ville största det gamla samhället och var mer inriktade på praktiska handlingar.

Så småningom splittrades många partier i kommunisiska partier och socialistiska eller socialdemokratiska partier. En stor skillnad mellan partier var att socialisterna inte ville göra revolution. De manade att man i stället kunde förbättra samhället genom nya lagar och andra reformer. För att göra det måste man få många röster i valet och platser i parlamentet (riksdagen). Flera av de socialistiska och socialdemokratiska partierna lyckades bra med detta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar